In samenwerking met ProVeg Nederland organiseerde ik in juli 2020 een webinar voor food industry en retail. Uit een internationale survey onder ruim 6000 consumenten, waarvan bijna 1300 Nederlanders, blijkt dat flexitariërs, vegetariërs en veganisten behoefte hebben aan een veel sterker gevarieerd aanbod plantaardige producten. Consumenten zijn met name ontevreden over het beperkte aanbod plantaardige kazen, kant-en-klaar maaltijd, gebak en andere verse bakkerijproducten. Hier liggen kansen voor marktontwikkeling en bedrijven die hier op in spelen kunnen enorme groeicijfers tegemoet zien.

Steeds meer mensen kiezen voor een meer plantaardig voedingspatroon: 55% van de Nederlanders eet flexitarisch en gebruikt dus 3 of meer dagen per week geen vlees. Uit de survey blijkt dat deze consumenten niet alleen interesse hebben in vleesvervangers, maar ook in plantaardige alternatieven voor zuivel, kaas, kant-en-klaar maaltijden, gebak en zelfs alternatieven voor kippenei. Zowel start-ups als gevestigde multinationals gaan de uitdaging aan om dit gat in de markt te vullen.

Plantaardige melk heeft op dit moment de hoogste marktpenetratie van alle plantaardige alternatieven, ruim 90% van de respondenten in de survey kocht recent producten uit deze categorie. Meerdere studies voorspellen ook voor de komende jaren een sterke groei van de verkoopcijfers voor deze productgroep. De wereldwijde omzet van plantaardige melk zal naar verwachting stijgen tot 38 miljard USD, met een compound growth rate van 14% tussen 2018 en 2024. De consumenten uit de survey ervaren plantaardige melk als lekker, betaalbaar, gezond en handig in het gebruik. Ook waren zij tevreden over de variatie in smaken en grondstoffen van plantaardige melk. Als de voedingsindustrie erin slaagt voor andere productgroepen zoals plantaardige kaas eenzelfde consumentenervaring en gevarieerd aanbod neer te zetten, zullen we hier vergelijkbare groeicijfers zien als voor plantaardige melk.

Webinar plantaardige retail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *