Veganisme vitamine B12 supplementen voedingsadvies

Voor de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) schreef ik in samenwerking met andere voedingsdeskundigen een vernieuwd vitamine B12 advies. Sinds het voorjaar kreeg de NVV veel vragen over vitamine B12 naar aanleiding van nieuw onderzoek waarin hoge vitamine B12 waarden geassocieerd werden met een verhoogd sterfterisico. Ook de Consumentenbond publiceerde recent een kritisch artikel over hooggedoseerde B12 supplementen. De NVV vindt het belangrijk dat veganisten toegang hebben tot wetenschappelijk onderbouwde en up to date informatie over de gezondheidsaspecten van plantaardige voeding.

Daarom werden enkele leden van NVV Voedingscommissie, een team van Nederlandse diëtisten en voedingsexperts, gevraagd om het oude B12 advies van de vereniging grondig onder de loep te nemen en wellicht te herzien. Ik leidde deze projectgroep om een wetenschappelijk onderbouwd antwoord te formuleren op vragen zoals ‘Hoeveel vitamine B12 hebben veganisten heb je nu eigenlijk nodig?’, ‘Wat zijn de gevolgen van overdosering?’ en ‘Waarom bevatten de meeste B12 supplementen zoveel meer dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid?’.

Het is al langer bekend dat vitamine B12 uit supplementen niet zo efficiënt wordt opgenomen als uit voeding. Recent wetenschappelijk onderzoek naar vitamine B12 uit supplementen bij vegetariërs en veganisten liet zien dat zelfs supplementen met 10 mcg vitamine B12 niet voldoende waren om bij vegetariërs met een mild B12 tekort alle relevante bloedwaarden op het optimale peil te krijgen (Deshmuk et al. 2010). Ander onderzoek met zowel vegetariërs als veganisten wees uit dat dit met een dosering van 50 mcg per dag of 2000 mcg per week wel lukte (Del Bo et al. 2019). Hierop baseert de NVV Voedingscommissie haar advies aan veganisten om meer dan de ADH te suppleren.

Vernieuwd vitamine B12 advies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *