Productontwikkeling ei-vervanger ei-vrij, vegan, plantaardig, koek, gebak, Donny craves

In samenwerking met ProVeg Nederland ondersteunde ik bakkerij Donny Craves bij het volledig plantaardig en kippenei-vrij maken van hun belangrijkste product, de bekende Donny Craves koeken. Een extra uitdaging hierbij was dat er bij voorkeur géén ei-vervangers toegevoegd mochten worden, om de korte clean label ingrediëntenlijst te behouden. Dit is gelukt door een nieuwe balans te vinden tussen reeds in de receptuur aanwezige ingrediënten, waardoor de karakteristieke brosse structuur van de koeken behouden bleef.

Rob van Erven, de directeur van Donny Craves heeft met zijn bedrijf een missie om voedselverspilling tegen te gaan en minder energie en water te verbruiken. Het weglaten van kippenei draagt hier in hoge mate aan bij. Volgens een berekening van ProVeg bespaart de aanpassing ieder jaar ruim 20.000 eieren en meer dan honderd dierenlevens. De koeken in de smaken pecan-karamel-zeezout, chocolade en appeltaart zijn onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn To Go.

“Mensen komen vaak in de verleiding om onderweg naar gemaksvoedsel te grijpen. Tot nu toe was het best een uitdaging om op het trein- of tankstation een lekkere, snelle en plantaardige snack te vinden. Deze vegan koeken maken plantaardig eten onderweg toegankelijker voor iedereen,” aldus Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland.

Wilt u ook stappen zetten naar een duurzamere, plantaardige receptuur voor uw koek of gebak? Neem dan gerust contact op voor een oriënterend gesprek of kijk op de pagina Productontwikkeling voor meer informatie over mijn diensten.

Ei-vrije koeken voor Donny Craves

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *