Op mijn blog Vegetus.nl deel ik sinds 2012 mijn zelfontwikkelde recepten, van vegan candybars tot gefermenteerde tofu feta. In deze post staan vijf innovatieve voorbeelden. Probeer ze allemaal!

Seitan ‘ribs’ met jackfruit

Seitan vegan ribs horeca advies productontwikkeling

Deze heerlijk sappige vegan barbecue ‘ribs’ hebben de stevige bite van seitan (een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit) en de vlezige textuur van groene jackfruit. Dit is een favoriet bij mijn workshops!

Rijstkaas

Vegan kaas kaasplankje productontwikkeling

Een lekker plantaardig alternatief voor kaas dat eenvoudig en snel bereid kan worden, zonder noten, gluten of soja? Dat is deze gestoomde rijstkaas, het paradepaartje van mijn Starterskit Vegan ‘Kaas’ Maken! Op de foto zijn drie variaties te zien met komijn, chilivlokken en dille/knoflook.

Blauwschimmel en roombrie

Vegan blauwschimmelkaas

De ontdekking dat authentieke kaasschimmels ook op notenkaasjes kunnen groeien zorgde voor een ware revolutie in de vegan kaasindustrie. De ontwikkeling begon echter bij thuiskoks die experimenteerden met recepten zoals deze voor vegan roquefort en roombrie. De smaak van deze langzaam gerijpte kaasjes is bijna niet van dierlijke kaas te onderscheiden.

Cashewbrie, vegan

Bulgur kaas

Vegan kaas bubur experiment workshop

Deze vegan kaas op basis van bulgurtarwe ontstond uit een traditioneel Midden-Oosters recept voor gefermenteerde bulgur. Het recept werd gebruikt door het Openlucht Museum in hun tentoonstelling ‘Gruwelijk of Lekker’ over de geschiedenis van eten in Nederland.

Vegan spekkoek

Vegan spekkoek gebak

Indonesische spekkoek staat normaal gesproken bol van de roomboter en eieren. Dankzij een uitgekiende combinatie van appelmoes, plantaardige melk en olie is deze plantaardige variant net zo smeuïg, luchtig en boterzacht als het origineel. Verschillende Nederlandse vegan bakkerijen gebruiken variaties van dit recept.

Vijf innovatieve recepten van mijn blog